Kerstconcert 2022:
De Notenkraker Suite

Kerstconcert: De Notenkraker Suite van Tsjaikovski op zaterdagmiddag 17 december in Amersfoort en zondagmiddag 18 december in Zeist.

Het was afgelopen zaterdagmiddag 17 en zondagmiddag 18 december koud en guur weer, er werd ook nog ijzel verwacht aan het eind van de middag. Bovendien was uitgerekend op die twee dagen de (troost) finale gepland van het WK voetballen! Kortom: genoeg reden om lekker thuis te blijven….

Alle leden van de drie amateurorkesten in Amersfoort en Zeist die al een paar maanden volop bezig waren met het instuderen van de Notenkraker Suite van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, vreesden dan ook dat we ons unieke gemeenschappelijke kerstconcert voor een vrijwel lege zaal moesten uitvoeren. Gelukkig was onze vrees ongegrond: Beide dagen was het ‘volle bak’, en hebben volwassenen zowel als kinderen genoten van de betoverende muziek van Tsjaikovsky.

De Notenkrakersuite van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, een groot Russisch componist, is een populair ballet dat vaak voor kerstmis in theaters gedanst wordt. Tchaikovsky heeft hier ook een concertversie voor gemaakt.

Het verhaal over de Notenkraker is gebaseerd op een sprookje dat meestal rond de kerst wordt uitgevoerd. Een selectie van deze muziek werd dit keer zonder ballet uitgevoerd maar wel met een verteller die het bijbehorende sprookje over Clara met haar notenkraker zo spannend wist te vertolken dat de aanwezige kinderen aan zijn lippen hingen. Het sprookje werd als het ware tussen de verschillende muziekdelen heen gevlochten en maakte op die manier een onlosmakelijk onderdeel van de muziek uit. Het was een spannend verhaal met een Notenkraker, een Suikerfee, dansers en met een gevecht tussen de Notenkraker en de enge Muizenkoning. Deze uitvoering was daarom geschikt voor volwassenen en kinderen. Het werd dan ook géén plechtstatig klassiek concert maar een intiem muzikaal feestje.

Het Lienderts Orkest en Huismuziek Eemgaarde uit Amersfoort en Huismuziek Zeist zijn ieder voor zich relatief kleine ensembles. De orkesten hebben zich voor dit bijzondere concert tijdelijk samengevoegd om onder leiding van de dirigent van deze drie orkesten, Els Schreuder, een aantal delen uit deze prachtige suite tot klinken te brengen. Veertig musici “kraakten” op diverse strijk- en blaasinstrumenten de betoverende noten van deze bijzondere orkestsuite. Het was voor ons als musici dan ook een unieke gelegenheid twee keer te concerteren alsof we deel uitmaakten van een groot symfonie orkest!

Onze drie orkesten bestaan uit amateurmusici met een verschillend niveau. Wat ons verbindt is het plezier in samenspelen waarbij we het niet erg vinden als er af en toe een noot een beetje “kraakt.”

Het concert duurde bijna een uur, inclusief de vertelling van het sprookje. Na afloop was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en een versnapering. En ook van die gelegenheid werd nog volop gebruik gemaakt.

Als orkestleden kijken we terug op een bijzonder kerstconcert gebaseerd op een mooi samenwerkingsproject met vele leermomenten. Ook de dirigent is heel tevreden met deze bijzondere samenwerking en het mooie resultaat!