Els

Els Schreuder

Sinds januari 1978 is Els Schreuder de dirigent van Huismuziek Zeist. Huismuziek Zeist is sinds die tijd gegroeid van een maandelijkse muzikale instuif tot een vaste regelmaat van speelavonden; momenteel twee groepen afwisselend op de donderdagavond. Naast Zeist is ze ook dirigent bij Huismuziek Amersfoort, van het Amersfoortse Liendertorkest en van de Beaufortgroep, een nationaal ensemble voor gezellen en gevorderde leerlingen van het Bamboe Gilde Nederland.
Els Schreuder heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht. Daar behaalde zij diverse diploma's in de hoofdvakken blokfluit en schoolmuziek. Al tijdens haar studie was ze als docent betrokken bij muziekscholen en het conservatorium. Daarnaast heeft ze weekcursussen, weekeinden, en avonden verzorgd bij Huismuziek, vereniging voor muziek en instrumentenbouw en was ze docent bij de opleiding Sacred Dance. In verschillende bezettingen heeft ze als blokfluitist concerten gegeven in binnen-en buitenland. Momenteel is ze lid van het Valborg Ensemble (voornamelijk hedendaagse zangmuziek), blokfluitist in het programma Little Angels (family-trio) en muzikaal leider van vijf verschillende speelgroepen.
Els was als docent en later als directeur werkzaam aan de door de antroposofie geïnspireerde Vrije muziek-Akademie en heeft de Opleiding Docent Muziek aan Hogeschool Helicon opgericht; deze opleiding is momenteel ondergebracht bij Hogeschool Leiden.

Mijn hele leven lang zijn de mens en de muziek voor mij al van groot belang. Zonder muziek kan ik niet leven; en mensen muziek laten maken zie ik als een voorrecht. Samen de muziek uitdiepen, ervaringen opdoen, plezier beleven aan de muziekstukken, komen tot een goede samenklank, toewerken naar evenwicht, samen de heilzame werking van muziek ervaren, want dat die werking er is daarvan ben ik overtuigd. Mijn omgaan met muziek wordt bepaald door een fenomenologische benadering van de verschillende aspecten in de muziek en door het werken vanuit de impuls tot klank-vernieuwing in het spelen en zingen.